Produkcja

ORYGINALNY PRZEPIS NA
SĘKACZ z XIX wieku

Kliknij w jedno ze zdjęć, aby powiększyć przepis

 

 

ŻYWNOŚĆ TRADYCYJNA I REGIONALNA

Czy wiesz, co to jest żywność tradycyjna i regionalna?

Żywność tradycyjna kojarzy się ze smaczną żywnością, znaną z dzieciństwa, według przepisów naszych dziadków. Są to produkty, które mają tradycyjną recepturę, przekazywaną z pokolenia
na pokolenie.
Żywność regionalna kojarzona jest przede wszystkim z danym regionem. Każdy region wyróżniają inne tradycje kulinarne, dostępne produkty, roślin oraz bogactwo naturalnych zasobów.
Wszystkie te składniki wpłynęły na tradycje regionu, a przede wszystkim na smak, który kojarzony jest z regionem Mazur.
Walory smakowe oraz jakościowe są podstawowymi kryteriami odróżniającymi żywność tradycyjną i regionalną od żywności wysoko przetworzonej, przemysłowej. Dlatego wybieramy surowce, które pochodzą od lokalnych dostawców.

Czy wiesz, dlaczego warto stawiać na produkty tradycyjne i regionalne?

Po pierwsze wysoka jakość, która wiąże się z wykorzystaniem najlepszego surowca, wprost od lokalnych producentów, z którymi współpracujemy od wielu lat, między innymi OSM Olecko, Młyn z Reszla.
Po drugie to budowanie i promowanie regionalnych tradycji, które budują tożsamość Warmii i Mazur.
Ponadto współpraca z lokalnymi dostawcami i odbiorcami sprzyja rozwojowi wzajemnej współpracy i promowania wyrobów lokalnych producentów. Dbanie o jakość i o tradycję wymaga wiele wysiłku, który przekłada się jednak na wyjątkowość takich produktów. Na co dzień doceniają to nasi klienci coraz częściej dopytując się w sklepach o nasze produkty.
Nasz Wyrób Sękacz Mazurski był wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa , jako jeden z pierwszych w Województwie Warmińsko Mazurskim. Ważne dla nas jest uczestniczenie w funkcjonowaniu Sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii , Mazur i Powiśla”. Byliśmy jednym z 10 pierwszych producentów, którzy tworzyli sieć Dziedzictwa Kulinarnego w Naszym regionie.
Przez co staliśmy się liderami w krajowym promowaniu wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Pokazaliśmy, że wyroby tradycyjne i lokalne mogą funkcjonować na rynkach krajowych i zagranicznych. Ważnym elementem naszych działań jest fakt, że nasze wyroby są rozpoznawalne i kojarzone z naszym regionem, miastem.

Sękacz mazurski to smak i zapach powracający z cudownych lat dzieciństwa. To najdelikatniejsze ciasto biszkoptowo- tłuszczowe, którego ręczną tradycję wypieku podtrzymujemy zgodnie z jego historią od wielu lat.

Niezmieniona receptura i sposób wypieku to rodzinny skarb, który pozwala nam cieszyć się doskonałym, zapachem skórki pomarańczowej oraz wanilii. Świeżo utarte jaja w połączeniu z pozostałymi składnikami dają nam lekkości i pulchność, które pozwalają utrzymać długotrwałą świeżość.

Sękacz mazurski to przede wszystkim odpowiednio dobrane produkty, pochodzące z urokliwego i pełnego kulinarnych inspiracji regionu, jakim są Mazury. Nasz sękacz to wielopokoleniowa tradycja, to pasja i jakości, na którą zasługuje każdy, kto ciekaw jest wykwintnej kuchni.

asortyment

Proces wypiekania Sękacza Mazurskiego to źródło wspaniałego zapachu i smaku, ale przede wszystkim naszych pragnień i marzeń.

Cieszy Cię myśl o radości kogoś bliskiego, którego obdarujemy niezwykłym wypiekiem, spotkanie ze znajomymi, na którym pochwalisz się ciastem o wyjątkowym wyglądzie i kształcie, spokojny leniwy poranek z filiżanką kawy i kawałkiem sękacza, którego smak zatrzyma czas i przeniesie Cię do krainy najpiękniejszych wspomnień i marzeń.

W czasie pieczenia, powstaje wyjątkowe ciasto jakim jest sękacz, ale również Twój uśmiech i radość.

Wystudzony sękacz przygotowywany jest według zamówień Naszych Klientów. W tym momencie sękacze polewamy czekoladą, obsypujemy orzechami lub wiórkami kokosowymi, dekorujemy ozdobami z masy cukrowej wybranymi przez klienta w zależności od okoliczności.